Filmový festival Jeden svět

07.04.2011 08:00

 

Mikulov bude podruhé součástí Jednoho světa

Fanoušci Jednoho světa už stříhají metr. Maratón dokumentárních filmů o lidských právech letos odstartuje 8. března v Praze. Festival podruhé zavítá taky do Mikulova, a to začátkem dubna.

Pozemšťané, koho budete volit? je název českého dokumentu, který 7. dubna zahájí mikulovský Jeden svět 2011. Natočila ho tvůrčí skupina občanského sdružení Inventura, které se zabývá podporou a prezentací umělecké a publicistické tvorby lidí s mentálním handicapem. „Filmový štáb se vypravil na několik setkání různých politických stran s občany, ve městech i na venkově. Jejich zdánlivě banální otázky často míří k jádru věci,“ láká anotace snímku.

Kromě něj se diváci můžou těšit na řadu dalších. „Tentokrát jsme vybrali asi jedenáct filmů. Je mezi nimi hodně českých dokumentů, které dokládají, že se problémy nevyskytují jen za našimi hranicemi. Jedním z ústředních témat je třeba korupce,“ naznačuje zaměření festivalového promítání Sylva Chludilová z Mikulovské rozvojové, která regionální Jeden svět v Mikulově zajišťuje.

Nabídka festivalu podle ní zaujme všechny generace. „Určitě si tam to své najde mládež, ale také lidé středního věku i senioři,“ láká Chludilová s tím, že se chystá řada překvapení v rámci doprovodného programu. „První den v Kinoklubu vystoupí fyzický básník Petr Váša, který se v současnosti zaměřuje na sólový opus v trans-latině,“ prozradila jedno z lákadel.

Loni, kdy  Mikulov hostil Jeden svět poprvé, zaznamenali pořadatelé velký ohlas zejména u studentů. Dopolední projekce si nenechalo ujít na osm set mladých diváků, kteří se k tématu navíc aktivně vyjadřovali v následné diskusi. Proto se tentokrát promítání pro školy rozšíří, začne už 4. dubna a probíhat bude devět dní.

Školy, které se projekce chtějí zúčastnit, se už teď mohou hlásit na email chludilova@mikulov nebo telefonní číslo  519 444 589.

Festival Jeden svět vstupuje letos do 13. ročníku, organizuje jej Člověk v tísni, o. p. s., pod záštitou Václava Havla a ministra kultury. Kromě Prahy se uskuteční ještě ve 33 regionálních městech.
(DS)

 

Zpět